mornin' darlin'
lamer x tgk hasil kebun omaaerish kan?
layanzzzzz...
one of my fav ulam... utk awet muder...
credit 2 mr googles yer atas photo buah yg kuambil ini, sbb omaerishnyer pokok blom berbuah...
anak dier dok amek pucuk... biler nk berbuah kan?... ngeh3... notti sungguh la anak omaaerish tuh... ;p
mama kater buah color kuning nih yg paling sdp berbanding yg color merah... pucuk pn lebey sedap...
sampai licin sambal nyior...
nih pn samer, credit 2 mr google...
nih ulam yg slamat msk dlm perut.... ahaks....
khasiatnyer pulak?
slain amalan utk awet muder... cam i.... ngeh3... prasan yg x abes2...
pucuk gajus nih mengandungi agen antibakteria yang mampu membunuh bakteria rintang antibiotik seperti meticillin resistant staphylococcus aureus (MRSA) yang sering menyebabkan kematian mereka yang terkena jangkitannya.
Minyak pati gajus pula, bukan saja boleh digunakan sebagai alternatif dos antibiotik lebih murah dan berkeupayaan tinggi untuk rawatan di hospital, malah dibangunkan sebagai ramuan produk kosmetik seperti syampu dan krim.
wallah....
yg pntg... sdp nk mkn ngan sambal nyior (org kg teman kater... ;p),
best lagi mkn ngan laksa...
sbb teman hantu laksa....
till then.....
nk gi BW jap....
chantek nyer gambar yang kamoo amek itew=)lawa tul buah gajus tuh..
ReplyDeleteeb sedap ker ulam tuh..memang suka gak ulam nak2 ulam pegaga,ulam raja n tenggek burung
nurul,
ReplyDeletebuah tuh x sedap... tapi biji ngan pucuk dier mabeles... eB pn suker tenggek burung... >_<
Brtul tu.. fucuknya sedap kan!.. perghhh!! tetiba teringin plak.. hehe
ReplyDeletecantik la pic!
ooo daun ni ek bubuh dlm kuah laksa tue.. sedap tp ari tue rasanya try mkn buat ulam rasa cam pahit cikit kan eb.. nak gak awek muda cam eb...
ReplyDeleteeb pernah dengar tak ulam mata pelanduk...pun sedap....klu makan tu memang makan nasik bertambah2
ReplyDeleteeb nnt join taw contest ni.nurul tag eb..banyak adiahnyer
ReplyDeletehttp://hezrinacontestngiveaway.blogspot.com/2010/12/ulang-tahun-pertama-blog-sembang-hari2.html
alahai lamanyer xtgk buah gajus tu, seingat sy dulu ms kecik2 dpn rmh pengasuh ada pokok gajus ni, buahnya pun cukup byk, tp skrg mana nak cari pokok gajus dah...huhu...tiba2 teringat zaman kecilku..
ReplyDeleteklu org ganu paggil buah jambu golok atau buah teghe... sedap tuh klu masak lemak putih tuh... pucuk tuh pon, mmg suke sgt wat ulam..
ReplyDeleteena,
ReplyDeletepergh... tuan tanah pn raser gq laks la... ha ha ha
nureen,
ReplyDeletepait eh?... hmmmmm... cedap jeerk >_<...
ala, eB yg prasan eB nih awet muder ;p
zaidah,
ReplyDeleteye ker?
camner rupernyer eh?.. tringin la plk...
nurul,
ReplyDeletetq yer ingat kat i... okeh... ill b there :)
siti hajar, betoi3 >_<
ReplyDeletelor leh msk ker zue buah tuh?... baru la teman tau ari nih.... leh cuber nih... >_<
ReplyDelete