Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2015

Medan @ Kilang Hajjah Mariani

Assalamualaikum Salam Ukhwah... 
kalo dah nama perempuan, tak lain, mesti nak sopin kan? ez tak plan nak sopin sakan kat medan tuh... so ez memang cuci mata je la... mama yang memang plan nak gi beli telekong.... so mama yang banyak membelek...  sambil-sambil join grup kitorang yang nampak macam borong sakan tuh....
layan je ye ;p

ok la... kalau korang memang pandai tawar, dapat la harga yg korang nak... kot... macam-macam ado... banyak pilihan... En Armin cakap, kalo nak beli terus jumpa tokey kedai... akan dapat diskaun...

satu-satu yang mama belek.... ez perati je dari jaoh... ez siap berdiri tepi pintu tuh... dah macam guard pulak... ;p

tengok yang menunggu... macam-macam style kan? gelak besar ez tengok gambar-gambar nih....

ez? rasa nak lena pon ada... lama tuh berdiri kat pintu... 
senyum,.... tak perlu kata apa-apa....
senyummmmmmm,.... tak perlu kata apa-apa.... 

last-last mama join kami yang memang dah dok kat luar menunggu... tak de yang pekenan la tuh... lahai... cian mam…

Medan @ Istana Maimun

Assalamualaikum Salam Ukhwah... 
Istana Maimun @  Maimoon ini dibina oleh seorang arkitek Itali dan disiapkan pada tahun 1888 semasa pemerintahan Sultan Makmun Al Rasyid Perkasa Alamsyah iaitu sultan Deli-9..
Istana ni ada 30 bilik yang dipengaruhi dengan pelbagai kebudayaan... yang dengar ceritanya masih didiami oleh famili Sultan....

Entrance fee untuk masuk adalah Rp5,000...

muka semangat nak masok dalam istana... ez memang suka tengok barang-barang lama... teruja tahap gaban...

tapi sebelom tuh sempat jugak lah nak candid bapak sorang nih... yang dijualnya tuh apa ye? serious betol mukanya... takot ez nak tanya... 

mama... teros panggil dari atas istana... laju betol... lagi teruja dari kami kan? ;p

antara yang menarik hati ez....

nih pewaris diraja yang terkini kalo tak silap... Sultan Deli-14....beliau dikatakan telah naik takhta masa umor 7 tahun... beliau naik takhta pada usia semuda itu untok menggantikan ayahandanya yang telah mangkat -  sultan Deli-13 yang merupakan anggot…