Skip to main content

Manukan Island


Assalamualaikum & Salam Ukhwah

Berkobar rasa nak update blog nih...
walaupun terkejar-kejar masa yang ada... alhamdulillah....
rezeki dapat share kenangan dengan 3 Aes lagi kan...

(Read: FYI untuk yang tak tahu, blog nih wujud untuk kenangan anak-anak ez esok....
untuk kenal mama Aerishaedrica... InshaAllah)

---

Manukan Island

Coordinates 5°58′0″N 116°0′0″E

kalau sebelum sampai dah terpaku dengan kebiruan air lautnya...
bila dah sampai terus terpegun kan....
betapa canteknya Pulau Manukan tu...


sampai-sampai je I terus melompat naik ke darat...
one word for sure - EXCITED


masa berjalan kat atas titi tuh je...
mata kami tak putus-putus tengok ke arah air... terpaku....
canteknya ikan.... sangat jinak berenang-renang macam tak takut orang...


apa-apa pun kita posing dulu ya...
he-he... acah-acah pelancong je I tuh...


dapat pulak kawan-kawan yang sama je naiknya...
memang layan habes... 


so jalan sikit posing...
jalan lagi posing lagi la jadinya kan... ha-ha-ha


dari jauh I layan mata tengok boat-boat berhenti...
non-stop.... tourist & locals sama je ramai...
yang baru nak berlabuh... yang nak balik... macam-macam agenda ada...



apa yang menarik perhatian... opkos the view... cantek sangat kan?
laut yang sangat biru... & jernih... jeles I rasa dengan orang Sabah nih...
sesungguhnya U ols memang beruntung... (pendapat peribadi ya)

---

FYI, nak masuk untuk meninjau kecantikan pulau tuh ada sikit tokennya.....
boleh cek kat bawah nih....

v


bayarnya kat depan lodges nih je... fast & easy...
I plan nak cari FM... tapi tak ada pulak yang tulis Manukan Island... sedey...



...memang bila nak keluar & masuk ke dalam pulau nih...
inilah pintunya... kalau ada yang lain maaf la ye...
I tak tahu...



& yang paling penting... bila dah masuk tuh pandai-pandai la bawak diri kat tempat orang...
dalam maksud signage yang satu nih... sila baca & fahami maksudnya...



secondly, kita kena tengok map dulu...
& pastikan kita tak sesat jalan...
(tudung I ntah dah macam apa... sememeh betoi... khe-khe-khe)


motif: nama pun makan angin... posing je la kan....
sila jangan muntah ijo...

 

sambil posing & jalan pusing-pusing...
kita tengok apa yang ada....


ramainya orang... 


macam-macam gaya...


tapi lifeguard kat sini tak de la gaya macam cerita Baywatch tuh...
sila jangan excited sangat... tetiba je terpikir kat Baywatch pulak... he-he...
okeh... I gurau... mohon jangan kecam I ye...

---

& let the photos do the talk...




... at your own risk.... please take note....


... suka I tengok tourist-tourist yang dari China...
macam-macam gaya... sporting pulak tuh.... 
bila I mintak izin nak amek gambar dorang pun... dorang senyum je...


signage lagi... ini pun penting.... sila take note jugak...


 
 

...the facilities...



kat sini, tempat nak makan pun banyak pilihan yang ada...
so tak yah takut kalau lapar & tak bawak makanan....
macam I le... datang melenggang je kot... tak plan pun nak ke sini...



peninggalan perang pun kita boleh tangok...
tetiba je teringat Vietnam masa tengok nih... adeh...



posing lagi.....
penat berjalan dah sebenarnya...



layan mata... layan perasaan...


sampai amek gambar bayang-bayang sendiri pun jadi...



memang blues betul la...


SUPERB view... that is the reason...



the more you look...
the better it looks...



one of my wonderful moment...



but... the best is yet to come....
I will definitely be back... with my kiddoz.... InshaAllah....

I have a flight to catch... daaaaaaaaaaaa...

♥ Memoirs ♥ 

 till then..... 
* hugs *

Comments

  1. Replies
    1. kan.... ssemua pun sebok. I faham. tapi rindu tau

      Delete
  2. memang sabah tempat yang kami nak repeat balik tapi tak terrepeat lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom repeat sesama eliss. kami nak je... ;p

      Delete

Post a Comment

* TQ. ♥ & hugs *

Popular posts from this blog

* AUDIOLOGY @ hearing assessment 2 *

slm rindu...

alhamdulillah kami semua sehat...
trima kasih yer kerana masih sudi menjenguk kami... & sudi tinggalkan komen pemberi semangat yg eb x terbalas2 lg sbb broadband yg amatlah slownyer ini... aduyai...
insyaallah, mungkin akhir bln 6 nanti eb akan bersalin...
tlg doakan yer semoga eb dpt bersalin normal & semuanyer berjln lancar
(syukur semua dr & pakar dh janji nk tlg utk ringankan bebanan pada jntg eb nanti... insyaallah)
my naughty aerish kim slm muahhh2... (",)

eb pernah janji kan nk post n3 psl audiology 2nd test yg penting utk baby yg pernah kena jaundice... so check this out... ;p

1st, TQ dr & nurse bhgn audiology hospital putrajaya atas kebenaran utk mengambil gmbr & publishkn info psl audiology test nih utk kebaikan kwn2 kami... kerjasama yg diberikan sgt2 dihargai... TQ again

eb difahamkan, semua baby yg pernah kena jaundice (esp bacaan >250) mmg sgt2 disarankan utk buat test nih sbb ader risiko baby tuh ader mslh utk mendengar bunyi yg rendah @ …

Cameron kami datang

Assalamualaikum & Salam Ukhwah 
Bersawang sudah blogku... he-he apakan daya... masa tak berapa nak mencukopi untuk uruskan semuanya... tapi sebab sayang punya pasal... yezza... arinih ku gagahkan jua....
TQ pada kawan-kawan yang sudi menjenguk kami... Alhamdulillah... ada rezki moga kita dapat jumpa satu hari nanti.... (Read: ayat jiwang tak hengat... lol)
so... macam title kat atas tuh... ez nak cerita pasal kami sempat singgah ke Cameron masa balik Ipoh rituh... tapi sebab hujan, jalan jem tak hengat, kami sempat singgah 2-3 tempat je... tuh pun tempat yang ketiga tuh dah tutup... lahai, cian anak-anak nak borong coklat dll pun berangan jelah kiranya kan...
jom layan...

kalau dah namanya CH...
bunga-bunga memang lawo... kita berangan jadi puteri bunga... boleh?
(Read: cuma kebunnya macam kurang berjaga dah sekarang... hu-hu)


kami plan nak petik stroberi pun macam tak menjadi...
semua tempat yang kami stop...
buahnya tak berapa nak ada... Aerish tuh lepas gian nak petik...
dapa…

Re-charge

Assalamualaikum & Salam Ukhwah