Skip to main content

Muzium Sultan Alam Shah II

Assalamualaikum & Salam Ukhwah

"buat apa tulis blog kalau tak ada orang yang nak baca?"
 menarik jugak bila dapat soalan cenggini...
bagi I #ikutcarakita & #kekalpadaniat...
niat asal I tulis blog nih untuk tatapan & kenangan anak-anak I nanti...
tak sempat rasanya pun I boleh kongsikan cerita nih sendiri pada mereka kelak...
I sendiri pun dah sangat pelupa-ehsan ubat yang I amek.... sadis...
dalam pada tu, andai blog nih dapat memberi manfaat pada yang membaca... 
alhamdulillah... kalau tak... jadikanlah hanya bacaan ringan... boleh kan?

so let's keep things short and sweet

----

apa yang ada kat dalam muzium tuh?

Sejarah Negeri Selangor.... 
tempat nih bagus untuk peminat & pengkaji sejarah... untuk student pun bagus... 
boleh tengok semuanya live... better dari tengok kat dalam buku je kan...

v


tengok la Aed...
hepi sangat dia masa tuh...

 

bila dia dok kat celah-celah meja & gambar yang ada...
camouflage... memang tak nampak... pandai sembunyikan diri ye bang...


si Aerish pulak dah macam mama dia... suka menembak...
I dah pesan awal-awal.. kat dalam muzium jangan guna flash...
boleh mengganggu orang lain & mungkin boleh rosakkan artifak yang ada...
alhamdulillah Aerish faham...


seronoknya dorang dapat tengok sendiri diorama yang ada...
masa nih ofkosla banyak soalan yang dorang akan tanya kan...
takpe... penting untuk dorang faham kenapa orang-orang kenit tuh tak pakai baju....


Aerish la yang banyak tanya pun...
bagus soalannya kak... so dah terjawap ke soalannya tu?


ini sangat menarik... macam real je...



betul-betul nak tahu nampaknya anak-anak I nih... kusyuk je semua...
masa nih dorang ketawa sebab I jawap I pun tak tahu...
cuba tanya pada pegawai yang jaga tuh... haaaaaaa...
malu-malu kucing semua... tak nak tanya ke?


respek sangat pada yang buat set diorama nih semua...
gigih...



detail kan?


he-he... tengok muka Aerish...
dia tanya kenapa dorang berbunuhan sesama sendiri?
Aerica pulak tak nak dok situ... takut orang cucuk adik katanya... lahai...


diorama nih pun nampak sangat best...
first time jugaklah anak-anak I tengok suasana orang motong getah...
ternganga-nganga dorang tanya itu pokok apa.... kenapa warna putih...
banyak betol soalan nya kan




...walaupun ruangnya agak kecil...
compare dengan ruangan muzium yang I pegi kat Vietnam rituh...
 tapi selesa untuk kita ambil masa membaca...


lupa pulak ini loceng untuk apa...
adeh... tulah dianya bila jadi entry terperam... hu-hu
jom tengok apa ada kat tingkat bawahnya pulak...


muka hepi....

next....

♥ Memoirs ♥ 

till then..... 
* hugs *

Comments

Popular posts from this blog

* AUDIOLOGY @ hearing assessment 2 *

slm rindu...

alhamdulillah kami semua sehat...
trima kasih yer kerana masih sudi menjenguk kami... & sudi tinggalkan komen pemberi semangat yg eb x terbalas2 lg sbb broadband yg amatlah slownyer ini... aduyai...
insyaallah, mungkin akhir bln 6 nanti eb akan bersalin...
tlg doakan yer semoga eb dpt bersalin normal & semuanyer berjln lancar
(syukur semua dr & pakar dh janji nk tlg utk ringankan bebanan pada jntg eb nanti... insyaallah)
my naughty aerish kim slm muahhh2... (",)

eb pernah janji kan nk post n3 psl audiology 2nd test yg penting utk baby yg pernah kena jaundice... so check this out... ;p

1st, TQ dr & nurse bhgn audiology hospital putrajaya atas kebenaran utk mengambil gmbr & publishkn info psl audiology test nih utk kebaikan kwn2 kami... kerjasama yg diberikan sgt2 dihargai... TQ again

eb difahamkan, semua baby yg pernah kena jaundice (esp bacaan >250) mmg sgt2 disarankan utk buat test nih sbb ader risiko baby tuh ader mslh utk mendengar bunyi yg rendah @ …

Jom USS 2017

Assalamualaikum & Salam Ukhwah

Aed selalu sangat mintak nak gi USS balik...
nak tengok T-rex katanya...
I cuma jawap... ok... nanti kita pegi ya... nanti tuh memang ntah la bila kan... sampai la arituh bila adik-adik I plan nak bercuti satu famili... yang tup-tup ada halangannya pulak... jadi tak jadi- jadi tak jadi... so I booking je la tiket ke USS... abes cerita... cuti sekolah kan... I pun rasa macam nak bercuti...  nak release stress tuh benornya... he-he
kami dok kat Tune Hotel JB je... & gerak ke USS dengan bas (7:30 pagi)... tak yah pikir nak drive lagi dah... InshaAllah kompom sampai...

kami pergi ber-6 je masa tu... dengan oma...
mana boleh tinggal oma kan... buah hati kami...
itu pun oma kejap nak ikut-kejap tak nak... nak-tak nak, nak-tak nak...
hai nasibla I tak book flight...
kalo tak... memang oma kena tinggal la jawapnya... ;p


sampai je sana... bas parking kat bawah...
so nak ke USS haruslah kita guna escalator nih...
wallaweh... cun


sampai-sampai je kat ata…

Cameron kami datang

Assalamualaikum & Salam Ukhwah 
Bersawang sudah blogku... he-he apakan daya... masa tak berapa nak mencukopi untuk uruskan semuanya... tapi sebab sayang punya pasal... yezza... arinih ku gagahkan jua....
TQ pada kawan-kawan yang sudi menjenguk kami... Alhamdulillah... ada rezki moga kita dapat jumpa satu hari nanti.... (Read: ayat jiwang tak hengat... lol)
so... macam title kat atas tuh... ez nak cerita pasal kami sempat singgah ke Cameron masa balik Ipoh rituh... tapi sebab hujan, jalan jem tak hengat, kami sempat singgah 2-3 tempat je... tuh pun tempat yang ketiga tuh dah tutup... lahai, cian anak-anak nak borong coklat dll pun berangan jelah kiranya kan...
jom layan...

kalau dah namanya CH...
bunga-bunga memang lawo... kita berangan jadi puteri bunga... boleh?
(Read: cuma kebunnya macam kurang berjaga dah sekarang... hu-hu)


kami plan nak petik stroberi pun macam tak menjadi...
semua tempat yang kami stop...
buahnya tak berapa nak ada... Aerish tuh lepas gian nak petik...
dapa…