Skip to main content

Muzium Sultan Alam Shah II

Assalamualaikum & Salam Ukhwah

"buat apa tulis blog kalau tak ada orang yang nak baca?"
 menarik jugak bila dapat soalan cenggini...
bagi I #ikutcarakita & #kekalpadaniat...
niat asal I tulis blog nih untuk tatapan & kenangan anak-anak I nanti...
tak sempat rasanya pun I boleh kongsikan cerita nih sendiri pada mereka kelak...
I sendiri pun dah sangat pelupa-ehsan ubat yang I amek.... sadis...
dalam pada tu, andai blog nih dapat memberi manfaat pada yang membaca... 
alhamdulillah... kalau tak... jadikanlah hanya bacaan ringan... boleh kan?

so let's keep things short and sweet

----

apa yang ada kat dalam muzium tuh?

Sejarah Negeri Selangor.... 
tempat nih bagus untuk peminat & pengkaji sejarah... untuk student pun bagus... 
boleh tengok semuanya live... better dari tengok kat dalam buku je kan...

v


tengok la Aed...
hepi sangat dia masa tuh...

 

bila dia dok kat celah-celah meja & gambar yang ada...
camouflage... memang tak nampak... pandai sembunyikan diri ye bang...


si Aerish pulak dah macam mama dia... suka menembak...
I dah pesan awal-awal.. kat dalam muzium jangan guna flash...
boleh mengganggu orang lain & mungkin boleh rosakkan artifak yang ada...
alhamdulillah Aerish faham...


seronoknya dorang dapat tengok sendiri diorama yang ada...
masa nih ofkosla banyak soalan yang dorang akan tanya kan...
takpe... penting untuk dorang faham kenapa orang-orang kenit tuh tak pakai baju....


Aerish la yang banyak tanya pun...
bagus soalannya kak... so dah terjawap ke soalannya tu?


ini sangat menarik... macam real je...



betul-betul nak tahu nampaknya anak-anak I nih... kusyuk je semua...
masa nih dorang ketawa sebab I jawap I pun tak tahu...
cuba tanya pada pegawai yang jaga tuh... haaaaaaa...
malu-malu kucing semua... tak nak tanya ke?


respek sangat pada yang buat set diorama nih semua...
gigih...



detail kan?


he-he... tengok muka Aerish...
dia tanya kenapa dorang berbunuhan sesama sendiri?
Aerica pulak tak nak dok situ... takut orang cucuk adik katanya... lahai...


diorama nih pun nampak sangat best...
first time jugaklah anak-anak I tengok suasana orang motong getah...
ternganga-nganga dorang tanya itu pokok apa.... kenapa warna putih...
banyak betol soalan nya kan




...walaupun ruangnya agak kecil...
compare dengan ruangan muzium yang I pegi kat Vietnam rituh...
 tapi selesa untuk kita ambil masa membaca...


lupa pulak ini loceng untuk apa...
adeh... tulah dianya bila jadi entry terperam... hu-hu
jom tengok apa ada kat tingkat bawahnya pulak...


muka hepi....

next....

♥ Memoirs ♥ 

till then..... 
* hugs *

Comments

Popular posts from this blog

Re-charge

Assalamualaikum & Salam Ukhwah 

Cameron kami datang

Assalamualaikum & Salam Ukhwah 
Bersawang sudah blogku... he-he apakan daya... masa tak berapa nak mencukopi untuk uruskan semuanya... tapi sebab sayang punya pasal... yezza... arinih ku gagahkan jua....
TQ pada kawan-kawan yang sudi menjenguk kami... Alhamdulillah... ada rezki moga kita dapat jumpa satu hari nanti.... (Read: ayat jiwang tak hengat... lol)
so... macam title kat atas tuh... ez nak cerita pasal kami sempat singgah ke Cameron masa balik Ipoh rituh... tapi sebab hujan, jalan jem tak hengat, kami sempat singgah 2-3 tempat je... tuh pun tempat yang ketiga tuh dah tutup... lahai, cian anak-anak nak borong coklat dll pun berangan jelah kiranya kan...
jom layan...

kalau dah namanya CH...
bunga-bunga memang lawo... kita berangan jadi puteri bunga... boleh?
(Read: cuma kebunnya macam kurang berjaga dah sekarang... hu-hu)


kami plan nak petik stroberi pun macam tak menjadi...
semua tempat yang kami stop...
buahnya tak berapa nak ada... Aerish tuh lepas gian nak petik...
dapa…

Manukan Island

Assalamualaikum & Salam Ukhwah

Berkobar rasa nak update blog nih...
walaupun terkejar-kejar masa yang ada... alhamdulillah....
rezeki dapat share kenangan dengan 3 Aes lagi kan...

(Read: FYI untuk yang tak tahu, blog nih wujud untuk kenangan anak-anak ez esok....
untuk kenal mama Aerishaedrica... InshaAllah)

---

Manukan Island Coordinates 5°58′0″N116°0′0″E

kalau sebelum sampai dah terpaku dengan kebiruan air lautnya...
bila dah sampai terus terpegun kan....
betapa canteknya Pulau Manukan tu...


sampai-sampai je I terus melompat naik ke darat... one word for sure - EXCITED

masa berjalan kat atas titi tuh je... mata kami tak putus-putus tengok ke arah air... terpaku.... canteknya ikan.... sangat jinak berenang-renang macam tak takut orang...

apa-apa pun kita posing dulu ya... he-he... acah-acah pelancong je I tuh...

dapat pulak kawan-kawan yang sama je naiknya... memang layan habes... 

so jalan sikit posing... jalan lagi posing lagi la jadinya kan... ha-ha-ha


dari jauh I layan mata teng…