Skip to main content

Jom JAPAN 18-22 Oktober 2017

Assalamualaikum & Salam Ukhwah

Ke Jepun Ke Kita? 

lambat gila nak update pasal trip nih...
bukan I tak nak update tapi memang tak sempat... I sakit gigi...
7 minggu tuh I tahan sakit... tukar ubat ntah dah berapa kali... bayangkan jelah...
#beratmatamemandangberatlagibahuyangmemikul

---

okeh...jom kita kongsi cerita trip kami kali nih ya...
I sebenarnya dah plan nak ke Tokyo sejak setahun lepas...
tapi kali nih I bawak Oma & Aerish je...
maklom... I belom mampu nak bawak satu family ke sana...
kosnya tinggi sangat la duyai...


kalut jugakla proses tukar duit semuanya sebab currency kita memang rendah masa ni...
I dapat 37.9-38.2 gitu... jadilahkan... I dengar kawan-kawan share awal tahun lagi tinggi...
tapi yang kelakarnya... I gigih pegi tukar duit tiap-tiap minggu... tukar skit-skit je dulu...
kelakar tak? takpe... janji tukar... jangan nak buat rock sangat tak tukar duit langsung kan...
haru betoi... so sehari sebelom fly, dentist dah bekalkan I painkiller untuk sepanjang I kat sana.
barang-barang I pack memang ngam 7kg setiap sorang... aci tak amek luggage pegi la ni...
I siap check nama kat immigration lagi tu... seram weh...
kalo tetiba je tak leh pegi... masak mak... sapa nak tengokkan mama & anak I tuh kan...
Alhamdulillah settle semua...

v

hari nak pegi tu... I kalut jugak la nak settlekan apa yang belom...
biasalah kan... ada benda tak masuk beg lagi la (oma la tuh)...
pening I nak pikir jacket yang mana nak bawak (problem jugak bila ada 2-3 kan...
kang bawak yang tebal-rasa macam beria, nipis pulak takut sejuk... lawak betoi)
so kluar masuk la barang dalam beg I... timbangla berkali-kali... haishhhh
next time kena pikir jugak tak amek luggage pegi nih... pening...

so bila settle semua dah kluar rumah,
I dah pastikan rumah semua dah ok... tak de barang yang tinggal...
I terus masuk kereta... dalam kereta macam biasa Shah akan tanya untuk double-check...
tup-tup sampai bila dah sampai epot, turun je kereta, I tengok Aerish pakai selipar...
siap tak pakai stokin... bayangkan? whattttttttttttttttt?
adoi... nak nanges I meroyan kat situ...
nak balik sure tak sempat dah... jauh tuh epot dengan rumah I....
geram betoi I kat Aerish... daripada saat I packing, sampai la sebelum gerak,
I dah pesan... pakai stokin-pakai kasut ye... jangan lupa...
macamana la boleh rock sangat pakai selipar tuh kak oi?
#nengesmama #acimintaklempang #panikkejap

lepas puas membebel & kol adik-adik I inform pasal tu...
baru I boleh pikir nak cari solution... apa nak buat?
Er siap kol tanya macamana nak ambil kasut Aerish & nak tolong hantarkan ke epot...
tapi still I takut tak sempat... amek masa jugak tuh Er nak gi rumah I amek kasut then ke epot...
pikir punya pikir... takkan epot tak jual kasut budak kan...
walaupun I tak pernah perasan ada kedai kasut kat epot... coklat & perfume tu biasalah...

 I pun cepat-cepat turun jalan ke departure...
melilau mata carik kedai kasut... tengok ada kedai kasut tapi semua kasut dewasa...
ok stress... redah jugak masuk cari kasut budak... alhamdulillah ada walaupun tak banyak pilihan...
ambil je satu, mintak Aerish try... cari stokin yang I dah pack... pakai terus & jalan...


so taraaaaaaaaaaaaaa...
terus dapat kasut baru kan...
kasut rituh pun baru pakai sekali.... hmmmmm....
#janjiselselesaimasalah


...masa nak check in (kiosk)... terhibur I tengok budak bedua nih...
masa nih dorang tak tau bakal kena tinggal lagi tu... hepi je dorang...
sedih jugak sebab tak dapat nak bawak semua... 
tapi arituh gi Korea pun bawak Aerica sorang je kan...
take turns la ye anak-anak... InsyaAllah ada rezki mama bawak semua...


sedih abang & adik bila tanya kenapa pasport dorang tak bawak sekali...
lahai... sebak rasa... tapi bila babah pujuk nak bawak gi tengok movie...
lain kali baru ikut mama... dorang ok balik...
tapi sempat mintak mama dorang janji-lain kali bawak dorang jugak la masa tu...
ye anak-anak, mama janji... tapi bukan Japan ya... tempat lain... InsyaAllah
lepas salam & pelok-ciom... berbabai-babai la kami walaupun sedih...
sebab tuh I taknak bawak anak-anak hantar kat epot...  sedih weh...


#babaimalaysia #semogaselamatpergi&kembali


#takpandangkirikanandah


mine.... sejuk gedi...
dah ngap baru la terpikir nak mintak tolong panaskan...
nan adola.... ngap terus je... ;p

♥ Memoirs ♥ 

till then..... 
* hugs *

Comments

Popular posts from this blog

* AUDIOLOGY @ hearing assessment 2 *

slm rindu...

alhamdulillah kami semua sehat...
trima kasih yer kerana masih sudi menjenguk kami... & sudi tinggalkan komen pemberi semangat yg eb x terbalas2 lg sbb broadband yg amatlah slownyer ini... aduyai...
insyaallah, mungkin akhir bln 6 nanti eb akan bersalin...
tlg doakan yer semoga eb dpt bersalin normal & semuanyer berjln lancar
(syukur semua dr & pakar dh janji nk tlg utk ringankan bebanan pada jntg eb nanti... insyaallah)
my naughty aerish kim slm muahhh2... (",)

eb pernah janji kan nk post n3 psl audiology 2nd test yg penting utk baby yg pernah kena jaundice... so check this out... ;p

1st, TQ dr & nurse bhgn audiology hospital putrajaya atas kebenaran utk mengambil gmbr & publishkn info psl audiology test nih utk kebaikan kwn2 kami... kerjasama yg diberikan sgt2 dihargai... TQ again

eb difahamkan, semua baby yg pernah kena jaundice (esp bacaan >250) mmg sgt2 disarankan utk buat test nih sbb ader risiko baby tuh ader mslh utk mendengar bunyi yg rendah @ …

Jom USS 2017

Assalamualaikum & Salam Ukhwah

Aed selalu sangat mintak nak gi USS balik...
nak tengok T-rex katanya...
I cuma jawap... ok... nanti kita pegi ya... nanti tuh memang ntah la bila kan... sampai la arituh bila adik-adik I plan nak bercuti satu famili... yang tup-tup ada halangannya pulak... jadi tak jadi- jadi tak jadi... so I booking je la tiket ke USS... abes cerita... cuti sekolah kan... I pun rasa macam nak bercuti...  nak release stress tuh benornya... he-he
kami dok kat Tune Hotel JB je... & gerak ke USS dengan bas (7:30 pagi)... tak yah pikir nak drive lagi dah... InshaAllah kompom sampai...

kami pergi ber-6 je masa tu... dengan oma...
mana boleh tinggal oma kan... buah hati kami...
itu pun oma kejap nak ikut-kejap tak nak... nak-tak nak, nak-tak nak...
hai nasibla I tak book flight...
kalo tak... memang oma kena tinggal la jawapnya... ;p


sampai je sana... bas parking kat bawah...
so nak ke USS haruslah kita guna escalator nih...
wallaweh... cun


sampai-sampai je kat ata…

Cameron kami datang

Assalamualaikum & Salam Ukhwah 
Bersawang sudah blogku... he-he apakan daya... masa tak berapa nak mencukopi untuk uruskan semuanya... tapi sebab sayang punya pasal... yezza... arinih ku gagahkan jua....
TQ pada kawan-kawan yang sudi menjenguk kami... Alhamdulillah... ada rezki moga kita dapat jumpa satu hari nanti.... (Read: ayat jiwang tak hengat... lol)
so... macam title kat atas tuh... ez nak cerita pasal kami sempat singgah ke Cameron masa balik Ipoh rituh... tapi sebab hujan, jalan jem tak hengat, kami sempat singgah 2-3 tempat je... tuh pun tempat yang ketiga tuh dah tutup... lahai, cian anak-anak nak borong coklat dll pun berangan jelah kiranya kan...
jom layan...

kalau dah namanya CH...
bunga-bunga memang lawo... kita berangan jadi puteri bunga... boleh?
(Read: cuma kebunnya macam kurang berjaga dah sekarang... hu-hu)


kami plan nak petik stroberi pun macam tak menjadi...
semua tempat yang kami stop...
buahnya tak berapa nak ada... Aerish tuh lepas gian nak petik...
dapa…