pernah mkn pucuk turi @ pucuk geti nih?
sgt sdp kalo msk lemak, campur kledek ker, tarok udang idop skit... perghhhh...
MIL lalu kat blakang jeling2 pn konpem x sedor.. ahaks...
masih lagi hasil greenhand omaaerish yer...
mama kater, pucuk geti nih ader 2 jenis...
color bunger dier lain2... puteh & pink
tapi yg paling sedap @ lembut... yg bungernyer color pink tuh yer...
wallahualam...
pucuk geti nih bgs utk:
gatal idong @ resdung
batok
inflamasi (sakit kulit)
bengkak2 sendi (akar)
lebam2 & terseliuh (caranyer sapu ngan akar yg dh ditmbk)
pening kepala & idong tersumbat (minom jus bunger pucuk turi)
ulser mulut & usus (blend@jus kulit pokok)
ubat utk halau lipas (kulit)
pucuk geti nih jenis tumbuhan kekacang tau...
kalo suker leh la amalkan slalu...
till then... daaaaaaaaaaa
kita x suke mkn sayur ni. ;p
ReplyDeletesalam eb...
ReplyDeletelama sungguh x singgah cni...
selalu juga makan pucuk turi ni bila balik kampung....mak selalu masak lemak + keledek...sedap!!
husna,
ReplyDeletex sdp eh?... ;p
mamamya,
ReplyDelete(",)... bkn sng nk jumper kan?...
pucuk turi masak lemak keledek... per marbeles... lawan ngn sambal tumis udang... sedap oooo... hehehehe
ReplyDeleteebi tau kacang yg india suka buat masak kari tu? kacang kelo ke apa ntah nama dier... pun sedap gak...
heheheh
xpenah makan pun daun ni.. tp byk khasiat kan?
ReplyDeletegood info!
eeeh eina mungkin pggil dgn nama lain kot..hehe..cam lain je bunyi nama dia..lupa la! kt kg dedulu zaman kanak2 suka main bunga dia tu..cam burung! ^_^
ReplyDeleteme_lina,
ReplyDeletetau.... sdp msk kari kan?... kat ipoh kami panggi remunggai... eb suker.... ;p
zie,
ReplyDeletebetoi... sdp lak tuh... cuber la... ;p
eina,
ReplyDeletebesa la tuh... lain2 tmpt panggil lenlain.... a'a cam burung kan?... cantek...
pucuk geti buat masak lemak, mmg sedap gilerssss
ReplyDeletemamasyaza,
ReplyDeletestujuuuuuu.... ;p