Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2014

Salam Aidilfitri 2014

Assalamualaikum  Salam Ukhwah... 

 ♥ Memoirs ♥ 
till then.....  * hugs * 
 :: Aerish, Aed & Aerica's coin box ::

Kerabu Mangga

Assalamualaikum  Salam Ukhwah... 
hari nih eB nak kongsi menu yang simple-simple je.. yang penting bukak selera ye... ;p

BAHAN-BAHANNYA:
2 biji mangga muda - disagat segenggam ikan bilis (digoreng & ditumbuk) - untuk ditabur 1 cawan kacang  - sangai dengan sedikit minyak & ditumbuk
segenggam udang kering  4 batang cili padi  1 sudu besar gula melaka 1 sudu besar gula pasir    sedikit sos ikan 1 batang bunga kantan - dihiris halus (pilihan)
COOKING TIME:
Tumbuk semua bahan & gaul bersama mangga yang telah disagat... taburkan kacang & ikan bilis yang telah disangai-goreng-tumbuk serta bunga kantan kat atas sekali... siap.... senang kan? (",)
 ♥ Memoirs ♥ 
till then.....  * hugs * 
 :: Aerish, Aed & Aerica's coin box ::

Sarawak @ Sarawak Cultural Village Part I

Assalamualaikum  Salam Ukhwah...

eB ngan Shah kan contra, so sebelum kami ke Kuching,
eB siap buat itinerary kami di Kuching, itinerary ko.... ha3...
skali Shah sound tepet, " U buat itinerary? tak yah nak ber- itinerary bagai...
kita free & easy je la...
kita kan bawak anak, kang terikat pulak...
anak-anak kita banyak peel pulak tuh... kita pegi semua tempat yang sempat je...
kalo tak sempat, next time kita gi lagi..."
wahhhh... ada plan lain diam-diam ye bah? khe3...

so teruja nak merasai pengalaman etnik Sarawak,
on the 2nd day, kami terus gerak ke SVC awal pagi...
sempat lagi berenti kedai, beli kudapan anak-anak...
(read: awal ngan anak-anak nih paham-paham je la ye... pukul 9... ;p)

on the way, canteknya kan Gunung Santubung nih... blur je nampak dari jauh... cerita pasal Lagenda Puteri Santubong nih ada banyak versi... pandai-pandai la korang surf ya...
so sampai sana, kami parking kat Damai Laut... plan tuh senang la nak bawak anak-anak amek angin tepi laut nant…