Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

Korea @ Gyeongbok Castle (Gyeongbokgung)

Assalamualaikum  Salam Ukhwah... 
Annyeongg !
okeh korang... n3 yang nih banyak gambor ye... please be warned!!!
Kat Seoul ni ada buah 5 istana... Gyeongbukgung Palace ni yang paling tua.  Istana nih musnah dalam tahun 1590an
& dibaikpulih masa pemerintahan King Gojong.
Admission ticket: KRW 3,000 seorang @ RM 18 utk kami be-2

"Istana Gyeongbok (Gyeongbokgung) yang bermaksud “yang diberkati syurga” merupakan istana utama dinasti Joseon di Seoul. Dibina pada tahun 1395, tiga tahun selepas Dinasti Joseon diasaskan di Seoul oleh Yi Seong Gye (Raja Taejo) setelah menggulingkan kerajaan Goryeo. Kompleks istana Gyeongbok dibina di tempat yang strategik berlatarbelakangkan gunung Bugaksan dan menghadap gunung Namsan. Pada zaman moden ini, istana Gyeongkbok masih gah berdiri di tengah kota raya Seoul menjadi inspirasi kegemilangan masa silam warga Korea Selatan."
layanzzzzzzzzzzz...



sbelom masuk, sah-sah la sepanjang jalan tuh kami dok berenti posing...
bukannya datang hari-hari.…

Korea jom!

Assalamualaikum  Salam Ukhwah...
Annyeongg !
Okey... jom bebel jap...

Biasanya, kita pilih percutian ke Korea Selatan sebab minat
Korean drama & muzik K-pop. Betul?
Walaupun eB bukan peminat drama atau muzik korea sekalipun,
eB sangat suka dengan pemandangan kat sana...
semua.... eB ulang... semuaaaaaa
- pemandangan alam semulajadi, istana-istana lama,
tempat-tempat bersejarah ... bla bla bla...

layanzzzz...

sempat lagi gedik-gedik depan hotel sementara tunggu semua siap... nih namanya posing tengah jalan... yezza

hik3... malam-malam syiok daki bukit... spanjang jalan tuh... tempat shopping... (Read: jalan tuh sesak sbenornya... so nak bergambor sila cepat ye... segala macam transport akan lalu... ;p)

kami stay kat sini ye... Shinchon Hostel, Mapo-Gu, Seoul... selesa.. tapi tolong jangan nak bayangkan 5-star Hotel pulak... kami nih backpackers jerk...

[to be continued]
gahm-sah-hahm-ni-da.

♥ Memoirs ♥ 
till then.....  * hugs * 
 :: Aerish, Aed & Aerica's coin box ::

First Nite Walk @ Korea

Assalamualaikum  Salam Ukhwah... 
Annyeongg !
syiok berjalan dalam dingin malam... romantis gitu... jalan sambil cuci mata... Al-maklom, perot dah kenyang... dah la ingat-ingat lupa je jalan nak balik hotel... aci berani sangat la konon...  kalo sesat 2-2 tak reti speaking Korea... camanola?
layanzzzzzzzzz...

tengokla Aerica... orang yang tak reti nak rasa sejok... pelik sungguh la... tak reti ngantok pulak tuh... masa nih Aerica tengah merengek nak jalan sendiri... amboiiiii...

Signage yang sumpah kami tak tau nak baca kecuali yang 2 kat bawah sekali... ;p Universiti kot maksudnya ya? wallahualam...

Shah sejok la tuh... agak windy... nyaman...

canteknya color daun-daun tuh kan? subhanallah...

okeh... elok nak posing... ada love bird lalu.. (Read: ari-ari kami tengok love bird kissing depan mata...  Live... romantis sungguh la kan ;)

jenjalan sambil bergambor kat tempat orang memang agenda wajib... bior le kat tepi jalan pun... ada haku kesah... ekekekkeekke

malam-malam dingin camtuh …

1st Dinner @ Yoogane, Itaewon

Assalamualaikum  Salam Ukhwah...

Annyeongg !

Kami tiba di Seoul lebih kurang pukul 6 malam.
jalan jem & hari pon dah gelap... hari keje kan...
kami stay @ Shinchon Hostel, Mapo-Gu, Seoul...area Itaewon,
malam tuh lepas je sampai hotel,
kami letak barang, terus jalan kaki gi dinner kat Yoogane...
Menu 1st Dinner adalah nasi goreng seafood @ in Korean dipanggil
Haemul Bogeumbap (해물볶음밥) .


best sangat restoren nih...
selesa & cantek



so start la orang nih nak menembak kan...
shoot diri sendiri
yang bestnya cara dorang masak nasik goreng...
sangat unik... menarik... yang paling best, mereka akan masak depan kita.
jadi, bolehlah kita belajar masak makanan Korea ya...
(Read: macam la tak pernah masak nasik goreng ye korang? ;p)


mula-mula dorang goreng dulu seafood dalam kuali leper yang letak depan kita... agak-agak masak... nampak sangat fresh tau...

pastuh nasik yang dah ada dalam mangkok... siap cili & seaweed... campak je masuk kuali...

okeh... masuk semua...

then kacau-kacau-k…