Skip to main content

My baby bites. What's going on?

she bites.... aerish started biting me while nursing (when she was 6 mths). She has 2 bottom teeth that are really sharp and it hurts! I tell her "Ow, no biting" and she laughs.....hu5... sakitnyer.... kami satu family terjerit2 biler dia gigit .... nak naik sofa pn .... dia gigit sofa.... mmmmm... up to date... she already has 6 teeth....

Expert Answers :

Edward Christophersen, clinical psychologist

Is it possible that she's teething? Some babies bite not out of spite but because it soothes their irritated gums. If this is the case, try giving her a frozen bagel or cold teething ring to chew on.

If teething isn't the cause and your child doesn't seem particularly anxious about something (which can sometimes be behind biting), try to nip this behavior in the bud now, before it becomes a habit.

Be sure that no one laughs when your child bites and that no one, including older siblings, treats biting as a game or ever gives your baby a "love bite." Also never use your child's biting as an excuse to give in to his demands.

eb da try semua sbenarnyer.... bila ckp... jgn la gigit.. dia brenti kejap.. pas tuh mmmmm... wat lagi... adoila....

Popular posts from this blog

* AUDIOLOGY @ hearing assessment 2 *

slm rindu...

alhamdulillah kami semua sehat...
trima kasih yer kerana masih sudi menjenguk kami... & sudi tinggalkan komen pemberi semangat yg eb x terbalas2 lg sbb broadband yg amatlah slownyer ini... aduyai...
insyaallah, mungkin akhir bln 6 nanti eb akan bersalin...
tlg doakan yer semoga eb dpt bersalin normal & semuanyer berjln lancar
(syukur semua dr & pakar dh janji nk tlg utk ringankan bebanan pada jntg eb nanti... insyaallah)
my naughty aerish kim slm muahhh2... (",)

eb pernah janji kan nk post n3 psl audiology 2nd test yg penting utk baby yg pernah kena jaundice... so check this out... ;p

1st, TQ dr & nurse bhgn audiology hospital putrajaya atas kebenaran utk mengambil gmbr & publishkn info psl audiology test nih utk kebaikan kwn2 kami... kerjasama yg diberikan sgt2 dihargai... TQ again

eb difahamkan, semua baby yg pernah kena jaundice (esp bacaan >250) mmg sgt2 disarankan utk buat test nih sbb ader risiko baby tuh ader mslh utk mendengar bunyi yg rendah @ …

Jom USS 2017

Assalamualaikum & Salam Ukhwah

Aed selalu sangat mintak nak gi USS balik...
nak tengok T-rex katanya...
I cuma jawap... ok... nanti kita pegi ya... nanti tuh memang ntah la bila kan... sampai la arituh bila adik-adik I plan nak bercuti satu famili... yang tup-tup ada halangannya pulak... jadi tak jadi- jadi tak jadi... so I booking je la tiket ke USS... abes cerita... cuti sekolah kan... I pun rasa macam nak bercuti...  nak release stress tuh benornya... he-he
kami dok kat Tune Hotel JB je... & gerak ke USS dengan bas (7:30 pagi)... tak yah pikir nak drive lagi dah... InshaAllah kompom sampai...

kami pergi ber-6 je masa tu... dengan oma...
mana boleh tinggal oma kan... buah hati kami...
itu pun oma kejap nak ikut-kejap tak nak... nak-tak nak, nak-tak nak...
hai nasibla I tak book flight...
kalo tak... memang oma kena tinggal la jawapnya... ;p


sampai je sana... bas parking kat bawah...
so nak ke USS haruslah kita guna escalator nih...
wallaweh... cun


sampai-sampai je kat ata…

Re-charge

Assalamualaikum & Salam Ukhwah